Ongeval voorkomen tijdens donkere maanden - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

De donkere maanden komen eraan, waar moet je op letten om een ongeval te voorkomen!

De “R” zit weer in de maand. In deze herfst- en wintermaanden veranderen de weersomstandigheden aanzienlijk, het wordt winderig, regenachtig en vroeg donker. Het zal dan ook geen verbazing schetsen dat de meeste ongelukken plaatsvinden in deze maanden. Daarom is van het groot belang om als voetganger, fietser en autobestuurder te weten waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen. In deze blog lees je hier meer over.

Fietser en voetgangers zijn kwetsbaarder

Hoewel in de wintermaanden bij alle weggebruikers een stijging te zien is in het aantal ongevallen, zijn fietsers en voetgangers kwetsbaarder in het verkeer. Uit een eerder rapport van onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars komt naar voren dat voetgangers vier tot vijf keer vaker bij een ongeval betrokken zijn. Bij fietsers is de kans twee keer groter om betrokken te raken bij een ongeval.

 

Wat kan je doen om ongeval te voorkomen als voetganger en fietser

Als verkeersdeelnemer is de kans groter op een ongeval in de wintermaanden. Daarom is het van belang om maatregelen te nemen om jezelf hiertegen te beschermen.

  • Zorg dat je goed zichtbaar bent als het donker is. Laat het licht op jouw fiets maken, koop fietslampjes. Let extra op als je als voetganger in een donker gebied loopt en draag reflecterende kleding.
  • Probeer het fietsen in slecht weer te vermijden en wanneer het toch noodzakelijk is, let dan goed op en pas je snelheid aan.
  • Vermijd afleiding van muziek of je telefoon bij het fietsen of lopen.

 

Wat kan je als autobestuurder doen om een ongeval te voorkomen?

Ook als autobestuurder is het handig om te weten waar je op moet letten om ongevallen te voorkomen. Hieronder een aantal praktische tips.

  • Check je verlichting en controleer het profiel van de banden van je auto regelmatig. Goedwerkende lichten zijn uiteraard het allerbelangrijkste wanneer je in het donker op pad gaat. Controleer dus regelmatig of alle lichten van je auto werken.
  • Zorg voor schone ruiten. Met vuile ruiten zie je uiteraard minder. Vooral als de binnenkant vies is, kunnen reflecties van straatverlichting of andere auto’s je beeld vertekenen. Zorg dus zeker dat ze schoon zijn, vooral aan de binnenkant.
  • Herken nachtblindheid. Wie nachtblind is, ziet minder goed en scherp naarmate het donkerder wordt en dus ook wanneer je ’s nachts autorijdt. Dan is een nachtbril wellicht een goed idee. Deze bril verbetert namelijk het zicht en biedt meer contrast. Dankzij de gele brilglazen worden koplampen van tegenliggers, het licht van lantaarnpalen en lichtreclames op natte wegdekken deels weggefilterd.
  • Kijk niet in andermans koplampen en leg je telefoon weg. Koplampen van een tegenligger kunnen je verblinden, focus dus op je eigen rijstrook. Ook je telefoon kun je het beste ver uit het zicht houden, want ook dat licht kan je verblinden. Bovendien is de verleiding dan minder groot om afgeleid te worden door berichtjes.
  • Houd je  aan de maximumsnelheid. Het is belangrijk dat je jouw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden. Als het zeer glad is, moet je bijvoorbeeld meer afstand houden in het verkeer. Het is ook belangrijk om niet te snel te rijden, omdat de remweg wordt verlengd door de gladheid.

“Het is belangrijk dat je jouw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden.”

“Het is belangrijk dat je jouw rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden.”

Wat als je toch betrokken raakt bij een ongeval?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kan het alsnog zijn dat je betrokken raakt bij een ongeval. In dat geval is het van belang dat je al het bewijsmateriaal dat voorhanden is te verzamelen.

  • Spreek met de tegenpartij met wie je de aanrijding hebt gehad en wissel elkaars contactgegevens.
  • Vul het schadeformulier in, indien aanwezig.
  • Kijk om je heen of er omstanders aanwezig zijn. Zo ja, vraag om hun contactgegevens en hun bereidheid om een getuigenverklaring af te leggen.
  • Maak foto’s van de verkeerssituatie, omstandigheden en de schade.

Daarnaast is het aan te raden een belangenbehartiger in te schakelen. Zij zijn op de hoogte van alle procedures en kunnen schadevergoeding voor je claimen bij de verzekeraar van de wederpartij.

Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend hulp of advies.