Is winkelier verantwoordelijk voor ongeval door gladheid? - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Is winkelier verantwoordelijk voor ongeval door gladheid?

In de koude wintermaanden, en dan met name rond de feestdagen, wordt er veel geshopt. Maar als het buiten koud is, kan het glad worden en is het extra oppassen dat je niet valt. Helaas gaat het toch nog wel eens mis. Kan een winkelier dan aansprakelijk zijn voor jouw letselschade?

Kan een winkelier aansprakelijk kan zijn voor letselschade, opgelopen door gladheid buiten? Het antwoord is: ja, dat kan! Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed namelijk in 2015 een uitspraak die nog steeds actueel is. Waar ging deze zaak om?

 

Glijpartij bij Ikea

Een vrouw was voor de hoofdingang van Ikea Hengelo uitgegleden door gladheid, waardoor zij letsel had opgelopen. Volgens het Hof rust op Ikea de zorgplicht om in geval van winterse omstandigheden gladheid in het voetgangersgebied te bestrijden, als de gladheid in de directe nabijheid van haar winkel is.

In verband met de beleving zullen de bezoekers van Ikea niet steeds voldoende oplettend zijn, en is de kans op ongevallen in geval van gladheid min of meer aanzienlijk.

In verband met de beleving zullen de bezoekers van Ikea niet steeds voldoende oplettend zijn, en is de kans op ongevallen in geval van gladheid min of meer aanzienlijk.

Ikea bezoeken is ‘een dagje uit’

In de uitspraak staat te lezen: “Ikea Hengelo ontvangt gemiddeld 5.000 bezoekers per dag en de bezoekers beleven hun bezoek aan Ikea als een ‘dagje uit’. In verband met de bedoelde massaliteit en beleving zullen de bezoekers van Ikea niet steeds voldoende oplettend zijn en is de kans op ongevallen in geval van gladheid min of meer aanzienlijk.”

 

Ikea is aansprakelijk

”Het plotseling uitglijden als gevolg van gladheid leidt, zo is van algemene bekendheid, gemakkelijk tot letselschade. De kosten van maatregelen om gladheid te bestrijden, moet Ikea redelijkerwijs kunnen bestrijden uit de omzet die met de bedoelde massaliteit verbonden is.” Een winkelier kan dus aansprakelijk zijn voor letselschade als hij onvoldoende aan gladheidsbestrijding heeft gedaan.

 

Heb je te maken gehad met uitglijden in de buurt van een winkel?

Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we of we jou verder kunnen helpen!