Letsel door slecht wegdek - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letsel door slecht wegdek: wie is aansprakelijk?

Je kunt tijdens het wandelen struikelen over een opstaande of losse stoeptegel. Of je valt tijdens het fietsen door een gat, of een slecht zichtbaar obstakel op het fietspad. Maar het kan ook zijn dat je de macht over het stuur kwijt raakt doordat je met jouw voertuig van de weg raakt door slecht zichtbare lijnen, of een voorwerp op de weg. In sommige gevallen kun je deze schade verhalen op de wegbeheerder.

De rol van de wegbeheerder

De wet regelt dat gemeenten en andere wegbeheerders, zoals provincies en waterschappen, verantwoordelijk zijn voor een goede staat van de wegen, voetpaden en fietspaden die zij beheren. Wanneer er sprake is van een onveilige situatie, heeft de wegbeheerder een verantwoordelijkheid. De wegbeheerder moet namelijk de onveilige situatie zoveel mogelijk wegnemen of waarschuwen voor gevaar. Als de wegbeheerder hierin tekort schiet, is het mogelijk om de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk te stellen.

De wegbeheerder is niet aansprakelijk als het gevaar of de schade niet voorkomen had kunnen worden. Denk hierbij aan gevaar door buitengewoon weer of plotselinge situaties waarbij de wegbeheerder nog geen tijd heeft gehad om de schade te repareren.

“Niet elke hobbel of gat in de weg is voldoende om te spreken van een gebrekkige weg.”

“Niet elke hobbel of gat in de weg is voldoende om te spreken van een gebrekkige weg.”

Wanneer is een weg gebrekkig?

Niet elke hobbel of gat in de weg is voldoende om te spreken van een gebrekkige weg. Om te beoordelen of een weg gebrekkig is, wordt gekeken naar de aard en de functie van de weg:

  • Mocht je daar lopen of rijden?
  • Welk gedrag mag de wegbeheerder daar van je verwachten?
  • Is er veel verkeer op deze weg? Of gaat het om een weg in een buitengebied waar relatief weinig verkeer komt?

Wat moet je kunnen bewijzen?

Ten eerste moet je kunnen aantonen dat er een gebrek aan de weg was. Bovendien moet je kunnen bewijzen dat je door dit gebrek aan de weg ten val bent gekomen of dat dit gebrek het ongeluk heeft veroorzaakt. Als er geen getuigen zijn, wordt het lastig om dit te bewijzen. Het hangt van veel omstandigheden af of de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade en het letsel. Per geval zal dit bekeken en beoordeeld moeten worden.

 

 

Helder bij Letselschade helpt je graag

Wij geven je graag advies bij letsel door een slechte weg. Bekijk onze pagina over verkeersongevallen voor meer informatie en neem gratis contact met ons op!