De impact van psychische klachten - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

De impact van psychische klachten en het belang van de juiste medische behandeling

Een ongeval kan naast lichamelijk letsel ook psychische klachten veroorzaken, zoals angst, depressie, PTSS en andere psychische aandoeningen. De impact van psychische klachten na een ongeval wordt vaak onderschat en kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. In deze blog bespreken we de impact van psychische klachten na een ongeval en het belang van het vinden van de juiste medische behandeling.

De impact van psychische klachten na een ongeval

Psychische klachten na een ongeval kunnen een grote impact hebben op je leven en jouw omgeving. De klachten kunnen variëren van angst en paniek tot flashbacks en vermijdingsgedrag. Je kunt hierdoor geïsoleerd raken en problemen op je werk of in je privéleven ervaren. Het is daarom van groot belang dat je tijdig hulp krijgt bij het herstellen van je psychische klachten.

 

De juiste medische behandeling vinden na een ongeval

Het vinden van de juiste medische behandeling na een ongeval is cruciaal voor het herstel van psychisch letsel. Het is belangrijk dat je je als slachtoffer laat begeleiden door een medisch specialist die gespecialiseerd is in de behandeling van psychische klachten. Een psycholoog of psychiater kan bijvoorbeeld EMDR-therapie aanbevelen als behandeling voor deze klachten.

 

Wat is EMDR-therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie die vaak wordt gebruikt bij mensen die last hebben van een traumatische ervaring. Een auto-ongeval of een bedrijfsongeval kan hier een voorbeeld van zijn. EMDR-therapie gaat ervan uit dat traumatische ervaringen niet goed verwerkt worden door de hersenen. Deze ervaringen blijven als het ware ‘vastzitten’ in het geheugen en kunnen later voor psychische klachten zorgen.

“Bij EMDR-therapie wordt geprobeerd de traumatische ‘vastzittende’ informatie alsnog te verwerken”

“Bij EMDR-therapie wordt geprobeerd de traumatische ‘vastzittende’ informatie alsnog te verwerken”

Hoe werkt het?

Bij EMDR-therapie wordt geprobeerd deze ‘vastzittende’ informatie alsnog te verwerken. Dit gebeurt door de patiënt terug te laten denken aan de traumatische gebeurtenis terwijl hij of zij wordt afgeleid met bijvoorbeeld oogbewegingen, of tikjes op de handen. Hierdoor wordt het verwerkingsproces in de hersenen gestimuleerd.

 

Vergoeding van medische kosten

Bij letselschadezaken is het mogelijk om de medische kosten vergoed te krijgen van de aansprakelijke partij. Dit geldt ook voor de kosten van EMDR-therapie of andere psychologische behandelingen. Het is wel belangrijk om hier tijdig actie op te ondernemen.

 

Heb jij hulp nodig?

Psychische klachten na een ongeval worden vaak onderschat en kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het is belangrijk om op tijd de juiste medische behandeling te vinden en de wederpartij aansprakelijk te stellen voor deze kosten.
Een belangenbehartiger kan je hierbij helpen.

Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het regelen van jouw letselschadezaak. Onze collega’s staan voor je klaar om je hierbij te helpen!