Alles over smartengeld - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op?

Na een ongeval met letsel zijn de gevolgen groot. Wij zorgen ervoor dat de financiële gevolgen zo min mogelijk zijn door alle schade zoveel mogelijk te verhalen. Maar alle ellende en pijn dat het letsel veroorzaakt, is daarmee niet weggenomen. Die ellende is namelijk niet in geld uit te drukken, maar als juristen proberen we dat toch. De vergoeding voor deze ellende noemen we smartengeld.

Hoe wordt de hoogte van smartengeld bepaald?

Je vraagt je wellicht af hoe we de hoogte van het smartengeld bepalen als je op ellende geen prijs kunt plakken. Dat is ook best lastig, maar de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, heeft als criterium dat het smartengeld moet worden bepaald aan de hand van vergelijkbare zaken. De ANWB houdt De Smartengeldgids bij: daarin staan een heleboel uitspraken waarin precies staat welk letsel er was, en welk bedrag aan smartengeld er is toegewezen door de rechter. De volgende zaken kunnen hierbij van invloed zijn:

  • het soort leed
  • de duur van het leed
  • de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het leed
  • je leeftijd

 

Hoe hoog zijn de bedragen?

Doordat elke situatie anders is, is het onmogelijk om een standaardbedrag of een minimumbedrag vast te stellen dat altijd uitgekeerd wordt. Zelfs personen met hetzelfde letsel kunnen verschillende bedragen aan smartengeld toegekend krijgen, omdat hun persoonlijke situatie anders is. Bij een dwarslaesie vanaf de nek door een ongeval zijn bijvoorbeeld bedragen toegekend van €100.000, €150.000 en €165.000.

“Wij adviseren je graag over wat je kunt verwachten en nemen je al het werk uit handen.”

“Wij adviseren je graag over wat je kunt verwachten en nemen je al het werk uit handen.”

 

De afgelopen jaren zijn er eindelijk rechters geweest die het hebben aangedurfd om hogere bedragen toe te kennen. Met name in strafzaken worden hogere bedragen toegekend. Aan de andere kant gaat het smartengeld bij ongevallen nog niet zo hard omhoog. Maar het is duidelijk dat het smartengeld de komende jaren langzaam zal blijven stijgen.

 

 

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij letselschadezaken komt de rechter bij het bepalen van smartengeld bijna nooit in beeld. Wij proberen er samen met de verzekeraar altijd onderling uit te komen, we discussiëren dan over de hoogte van het smartengeld op basis van de smartengeldgids, richtlijnen en de maatschappelijke ontwikkelingen. Uiteindelijk kunnen wij als specialist hierin het verschil maken.

 

Wil je hulp bij het krijgen van smartengeld?

We geven je graag advies en helpen je gratis verder.
Neem vrijblijvend contact met ons op!