Medische expertise: wat houdt dit eigenlijk in?

Bij een letselschadezaak komt veel kijken. Zo ook de medische expertise. Benieuwd naar wat een medische expertise is en wat je eigenlijk kan verwachten? In deze blog vertellen we hier meer over.

Blog gaat verder na de afbeelding

Wat is een medische expertise eigenlijk?

Na een ongeval is er vaak sprake van lichamelijk en/of psychisch letsel. Het doel van een medische expertise is het in kaart brengen van de klachten en beperkingen die je door het ongeval hebt. Dit is niet altijd eenvoudig. Om een goed beeld te krijgen van het letsel dienen beide partijen vragen in bij een medisch expert. Tijdens de medische expertise kun je dus veel vragen verwachten. Daarnaast kan de expert ook een lichamelijk onderzoek doen, als hij of zij dit nodig vindt. De resultaten van het onderzoek komen in een expertiserapport.

Waarom is een medische expertise nodig?

Bij blijvend letsel is het belangrijk dat de ernst van de klachten en de beperkingen door het letsel duidelijk zijn. Ook is het belangrijk om te weten of je in de toekomst verergering of verbetering van je klachten kunt verwachten. We hebben een eigen medisch adviseur die beoordeelt of je letsel door het ongeval komt. Het letsel kan zo problematisch zijn dat de medisch adviseur geen goed oordeel kan vormen. In dit geval schakelen we een medisch expert in. Net als wij heeft de tegenpartij (de verzekeraar) ook een medisch adviseur. Tussen de medisch adviseurs treedt soms discussie op. Ook in dit geval schakelen we samen met de tegenpartij een medisch expert in. Afhankelijk van het letsel kan dit bijvoorbeeld een orthopeed of neuroloog zijn.

Wat doen we met het expertiserapport?

De expert stuurt het rapport eerst naar de cliënt voor goedkeuring. Als er feitelijke onjuistheden in het rapport staan, kun je deze nog laten wijzigen. Daarnaast heb je het recht om het rapport te blokkeren. Dit betekent dat de expert het rapport (nog) niet verzendt naar de medisch adviseurs. Als je hiervoor kiest, kan dit wel gevolgen hebben voor het vervolg van je zaak. Bij goedkeuring van het rapport, geven de medisch adviseurs nog een advies. De uitslag van het rapport is in principe bindend. Dit wil zeggen dat beide partijen uitgaan van de uitkomst van dit rapport. De uitkomst van dit rapport kan dus invloed hebben op de afwikkeling van je zaak.

Belangrijk weetje: het is niet verplicht om mee te werken aan een medisch expertise onderzoek, maar het is vaak wel verstandig. Wij geven je hier graag advies over en denken met je mee.

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.