Pas op: gladheid! Ook bij winkelen..

In de koude wintermaanden, en dan met name rond de feestdagen, wordt er veel geshopt. Maar als het buiten koud is, kan het glad worden en is het extra oppassen dat je niet valt. Helaas gaat het toch nog wel eens mis. Kan een winkelier dan aansprakelijk zijn voor jouw letselschade?

Blog gaat verder na de afbeelding

In een eerder blog schreven wij over de aansprakelijkheid in een supermarkt of winkel. Het is nu de vraag of een winkelier aansprakelijk kan zijn voor letselschade opgelopen door gladheid buiten. Het antwoord is: ja, dat kan!

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in 2015 een nog steeds actuele uitspraak gedaan. Een vrouw was voor de hoofdingang van Ikea Hengelo uitgegleden door gladheid, waardoor zij letsel had opgelopen. Volgens het Hof rust op Ikea de zorgplicht om in geval van winterse omstandigheden gladheid in het voetgangersgebied in de directe nabijheid van haar winkel te bestrijden.

 ”Ikea Hengelo ontvangt gemiddeld 5.000 bezoekers per dag en de bezoekers beleven hun bezoek aan Ikea als een ‘dagje uit’. In verband met de bedoelde massaliteit en beleving zullen de bezoekers van Ikea niet steeds voldoende oplettend zijn en is de kans op ongevallen in geval van gladheid min of meer aanzienlijk.”

 ”Het plotseling uitglijden als gevolg van gladheid leidt, zo is van algemene bekendheid, gemakkelijk tot letselschade. De kosten van maatregelen om gladheid te bestrijden, moet Ikea redelijkerwijs kunnen bestrijden uit de omzet die met de bedoelde massaliteit verbonden is.”

Een winkelier kan dus aansprakelijk zijn voor letselschade als hij onvoldoende aan gladheidsbestrijding heeft gedaan.

Heb je letsel opgelopen door gladheid? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.