Alles over verjaring bij letselschade - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Alles over verjaring bij letselschade

Als jij door toedoen van iemand anders schade of letsel hebt, dan heb je in principe recht op een schadevergoeding. Je moet dan de aansprakelijke partij of diens verzekeraar wel op tijd aanspreken: als je te lang niets doet, kan de claim namelijk verjaren. Als de zaak verjaard is, kan de aansprakelijke partij in de meeste gevallen niet gedwongen worden om de schade alsnog te vergoeden. Ook niet door het starten van een procedure. Bekijk meer in deze blog.

Twee soorten verjaring

Je hebt twee soorten verjaringstermijnen. De relatieve en absolute verjaringstermijn. De relatieve verjaringstermijn van een letselschadezaak is in de meeste gevallen vijf jaar vanaf de datum dat je bekend bent met de schade én de veroorzaker. Dit betekent dat op het moment dat je weet dat je schade hebt geleden en dat je op de hoogte bent van wie de schade heeft veroorzaakt, je vijf jaar de tijd hebt om de wederpartij aansprakelijk te stellen. Naast een relatieve verjaringstermijn, bestaat er ook een absolute verjaringstermijn. In dit geval verjaart de zaak na twintig jaar en kun je geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding. Ook niet als je na 21 jaar pas op de hoogte bent van jouw schade of de schadeveroorzaker. Let wel: in bepaalde gevallen kunnen bovengenoemde termijnen afwijken!

 

 

Bijzondere regel bij verkeersongevallen

Bij verkeersongevallen heb je als slachtoffer meestal niet alleen te maken met de aansprakelijke wederpartij, maar ook met de WAM-verzekeraar. Je kunt ervoor kiezen om bij de aansprakelijke partij zelf een claim in te dienen, maar het heeft grote voordelen om de claim rechtstreeks bij de WAM-verzekeraar in te dienen.

“Je hebt vijf jaar de tijd hebt om de tegenpartij aansprakelijk te stellen”

“Je hebt vijf jaar de tijd hebt om de tegenpartij aansprakelijk te stellen”

Andere termijn

Bij de WAM-verzekeraar geldt een andere verjaringstermijn. Een schadevordering op de WAM-verzekeraar verjaart door verloop van drie jaar. Deze afwijkende verjaringstermijn begint te lopen vanaf de datum dat het verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Voor het indienen van een vordering bij de aansprakelijke persoon (zoals de bestuurder) geldt nog wel de relatieve verjaringstermijn van vijf jaar.

 

Bijzondere regel bij minderjarigen

Als je minderjarig bent, dan begint de verjaringstermijn pas te lopen vanaf de dag dat je meerderjarig (18 jaar) wordt. Minderjarigen hebben dus meestal tot hun 23ste verjaardag de mogelijkheid om een schadevergoeding te claimen. Deze regel is in 2014 ingevoerd en is bedoeld om te voorkomen dat minderjarigen de dupe worden van het feit dat de ouders of voogd nalaten om namens hen aanspraak te maken op een schadevergoeding.

 

 

Stuiting van de verjaring

Hoe zorg je ervoor dat je zaak niet verloopt? Dit doe je door de verjaringstermijn te stuiten. Als je binnen de geldende verjaringstermijn een stuitingsbrief naar de aansprakelijke partij verstuurt, voorkom je dat een rechtsvordering verjaart. Je zorgt ervoor dat een verjaringstermijn opnieuw begint te lopen. Met deze brief breng je de aansprakelijke partij op de hoogte van de vordering en vermeld je dat de verjaring wordt gestuit. Voor bewijs van verzending en ontvangst is het verstandig om deze mededeling per aangetekende brief te doen.

 

 

Kom snel in actie

Het vorderen van een schadevergoeding bij letselschade is dus niet onbeperkt. Een dergelijke vordering kan namelijk verjaren. Het is verstandig om snel actie te ondernemen zodra je bekend bent met de schade en je weet wie er aansprakelijk is. Het is altijd handig om meteen een letselschadebureau in te schakelen, zij zijn op de hoogte van alle procedures.

 

Vraag je je af of je zaak is verjaard?

Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend hulp of advies!