Een fout bij een operatie, het te laat stellen van een diagnose of het stellen van een verkeerde diagnose. Een kwalijke zaak met soms vergaande gevolgen. Bij een medisch incident kan een jurist in de meeste gevallen niet zelf beoordelen of een zorgverlener succesvol aansprakelijk kan worden gesteld. Dit is namelijk een medische beoordeling.
In een persoonlijk gesprek bekijken we samen jouw zaak.
Je dient in klacht in bij de klachtenfunctionaris of gaat het gesprek aan met de zorgverlener. Klacht gegrond?
Dan starten we een medisch haalbaarheidsonderzoek. Is de zaak haalbaar? Dan stellen we de zorgverlener aansprakelijk.
We onderhouden contact met jou en de verzekeraar van de zorgverlener. Ook verhalen we de schade en helpen je weer op weg.
Er moet worden aangetoond dat de zorgverlener niet handelde zoals een redelijk bekwaam vakgenoot in dezelfde situatie zou handelen. Daarbij is het van belang dat de zorgverlener een inspanningsverplichting heeft en geen resultaatverplichting.
Voor het succesvol aansprakelijk stellen van de zorgverlener moet je dus aantonen dat de zorgverlener verwijtbaar medisch onzorgvuldig handelde. Hoe doe je dit?
Wij adviseren in de meeste gevallen om eerst zelf het gesprek aan te gaan met de zorgverlener en eventueel een klacht in te dienen bij de klachtenfunctionaris. Dit traject is kosteloos. Je klacht wordt onderzocht en je krijgt meer informatie over wat er precies is misgegaan. Op het Landelijk Meldpunt Zorg vind je meer informatie over patiëntenrechten en het indienen van een klacht.
De aansprakelijke partij moet de redelijke kosten van rechtshulp betalen. Wanneer je klacht gegrond wordt verklaard kunnen wij daarom in sommige gevallen kosteloos verder adviseren.
Afhankelijk van het belang en de complexiteit adviseren wij vaak een medisch haalbaarheidsonderzoek, dat wij vanaf € 1.000,- aanbieden. Wij vragen dan het medisch dossier op en leggen de verwijten voor aan onze medisch adviseur. Zij kan ons vertellen of, en zo ja waarom, wij kunnen aantonen dat er sprake is van verwijtbaar medisch onzorgvuldig handelen. Als zij inderdaad van mening is dat er sprake is van verwijtbaar handelen sturen wij een goed beargumenteerde aansprakelijkstelling naar de zorgverlener.
Op het moment dat de aansprakelijkheid door (de verzekeraar van) de zorgverlener wordt erkend zal zij de schade vergoeden. Ook dan is het van belang dat je verder wordt geholpen. Vaak ontstaat er namelijk discussie over de gevolgen van de fout, omdat een persoon niet zomaar een medische behandeling ondergaat. Wij helpen je, ontzorgen je en realiseren een oplossing, zodat je verder kunt.
Heeft jouw arts of het ziekenhuis een fout gemaakt? Een verkeerde diagnose gesteld? Is een operatie verkeerd gegaan? Of is jouw geliefde overleden door een fout van het ziekenhuis? Elk medisch incident is anders.
Bel ons vrijblijvend om de mogelijkheden voor jouw specifieke geval te bespreken of maak een afspraak.
Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.