Wat is een schuldloze derde? - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Wat is een schuldloze derde?

In de letselschade (en in wetgeving in het algemeen) kom je vaak terminologie tegen die je niet meteen begrijpt. Het concept dat erachter ligt is gelukkig vaak helemaal niet moeilijk. Dit geldt ook voor de term ‘schuldloze derde’. We leggen je graag uit wat hiermee bedoeld wordt aan de hand van een voorbeeld.

Niks aan te doen

Twee vrienden, Richard en Teun, zitten samen in de auto. Teun zit achter het stuur en Richard is de bijrijder. Op een bepaald moment staan ze te wachten voor een verkeerslicht. Terwijl ze rustig met elkaar zitten te kletsen, klinkt er plotseling een ontzettende klap en schieten ze naar voren in hun stoel. Teun kijkt in zijn achteruitkijkspiegel en ziet dat er een auto achterop gereden is.

 

 

Kenteken niet genoteerd

Zelf mankeert hij niets, maar Richard heeft al meteen veel last van zijn nek. Teun stapt uit en wil naar de automobilist achter hem lopen, maar die gaat er snel vandoor. In alle consternatie hebben de vrienden het kenteken niet genoteerd. Richard zit ondertussen wel met zijn geblesseerde nek. Wat nu?

“Als schuldloze derde kun je wel jouw schade verhalen, wij helpen je daar graag bij.”

“Als schuldloze derde kun je wel jouw schade verhalen, wij helpen je daar graag bij.”

 

Dader reed door: wie is aansprakelijk?

Normaal gesproken zou je de geleden letselschade van Richard verhalen op de bestuurder van de auto die achterop is gereden. In dit geval is dit helaas niet meer mogelijk, omdat die niet meer te achterhalen is. Richard heeft in dit geval lichamelijke schade opgelopen zonder dat hij daar zelf ook maar iets aan kon doen of mee te maken had. Hij zat niet achter het stuur van een van beide auto’s en hij had geen invloed op de situatie, maar is wél slachtoffer. Richard is een zogenaamde schuldloze derde.

 

 

Wat kan een schuldloze derde doen?

Richard kan twee dingen doen. Hij kan zich melden bij het Waarborgfonds Motorverkeer (zie onze blog hierover) en zo proberen de schade te verhalen, maar hij kan zich ook wenden tot de autoverzekering van Teun. In dit geval is het wel handig om iemand je belangen te laten behartigen. Dat doen wij graag voor je, en onze hulp is gratis!

 

 

Ben jij een schuldloze derde?

We geven je graag advies en helpen je gratis verder. Bekijk onze pagina over letselschade bij verkeersongevallen en neem vrijblijvend contact met ons op!