Letsel door hond of kat - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letsel door hond of kat

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Het totaal aantal huisdieren in Nederland wordt geschat op ongeveer 27 miljoen. De meest voorkomende huisdieren zijn de hond en kat. En over het algemeen zijn deze lieve beesten trouwe viervoeters. Maar soms kunnen ze onvoorspelbaar zijn en gaat het helaas wel eens mis.

Een hond of kat kan bijten of krabben en dat kan best pijnlijk zijn. En het kan vervelend letsel met zich meebrengen. In dat geval lopen vaak ook de kosten op. Denk aan kosten (eigen risico) van het ziekenhuisbezoek. Misschien kun je een tijdje niet werken of het huishouden niet doen. Deze kosten kun je verhalen bij de eigenaar van het dier. In deze blog gaan we hier verder op in.

 

Eigen energie van het dier

Om recht te hebben op een letselschadevergoeding is er wel een vereiste. Het incident moet plaatsgevonden hebben door de eigen energie van het dier. Dit houdt in dat het dier uit zichzelf heeft gebeten. Een dier is vaak onberekenbaar en je weet niet wat het dier gaat doen. Als het incident onverwachts is en niet is uitgelokt, dan is er sprake van de eigen energie van het dier.

 

Wanneer is er geen sprake van de eigen energie?

Maar als je een hond of kat in het nauw drijft en slaat, kun je verwachten dat het dier uit angst of zelfbescherming bijt. In deze gevallen is er geen sprake van de eigen energie van het dier. Je had dan namelijk kunnen weten dat het dier iets zou kunnen doen. Je hebt dan geen recht op een schadevergoeding of je krijgt slechts een deel van je schade vergoedt. De verzekeraar betaalt bijvoorbeeld 25%, 50% of 75% van de schade, afhankelijk van je eigen aandeel in het incident. Dit wordt per geval bekeken en bepaald.

Maar als je een hond of kat in het nauw drijft en slaat, kun je verwachten dat het dier uit angst of zelfbescherming bijt.

Maar als je een hond of kat in het nauw drijft en slaat, kun je verwachten dat het dier uit angst of zelfbescherming bijt.

Eigen huisdier

Maar wat nou als het je eigen huisdier was die jou beet? In dat geval kun je de kosten helaas niet verhalen. Je neemt als eigenaar van een huisdier namelijk zelf het risico dat je huisdier letsel kan veroorzaken. Dit noemen we risicoaansprakelijkheid. Om de kosten te kunnen verhalen moet het gaan om het huisdier van een ander.

 

Heb jij letsel door een hond of kat?

Ben jij gebeten door een hond of kat? Of gekrabd door een kat? En heb je hierdoor letsel? Bekijk onze pagina over letsel door een dier en neem gerust contact met ons op, dan kijken we of we jou verder kunnen helpen!