Is de werkgever verantwoordelijk voor een ongeluk tijdens werk? - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

Hoe zit het?

Is de werkgever verantwoordelijk voor een ongeluk tijdens werk?

Een ongeval zit in een klein hoekje, ook tijdens werk. Zo kun je gewond raken door te vallen, tijdens werkzaamheden met een machine, door een auto-ongeluk of tijdens een bedrijfsuitje. In deze gevallen kan je baas verantwoordelijk zijn. Als het ongeluk gebeurde terwijl je aan het werk was, kijken we meestal naar artikel 7:658 BW. Maar, als dit artikel niet van toepassing is, kan je baas nog steeds verantwoordelijk zijn op een andere basis, zoals artikel 7:611 BW. Er moet dan wel een verband zijn tussen de schade en je werk. Vaak is de werkgever verantwoordelijk voor een ongeluk tijdens werk.

Ongeluk tijdens werkzaamheden

Als een ongeluk gebeurt terwijl je aan het werk was, kan je werkgever verantwoordelijk zijn op basis van artikel 7:658 BW. Als werknemer moet je aantonen dat je schade hebt opgelopen tijdens het werk. Je hoeft niet te laten zien wat precies het ongeluk veroorzaakte. Het belangrijkste is dat de activiteit waarbij je schade opliep, te maken heeft met je werk.

 

Zorgplicht werkgever

Als je kan aantonen dat je schade hebt opgelopen tijdens je werk, dan is je werkgever verantwoordelijk. Behalve als je werkgever kan bewijzen dat hij voldoende voorzorgsmaatregelen heeft genomen, of dat er sprake was van opzet of roekeloosheid van de werknemer. Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit kan betekenen dat je baas een veiligheidsuitrusting moet geven, zoals een helm of veiligheidskleding. Ook moet je werkgever uitleggen hoe je veilig kan werken en ervoor zorgen dat je deze instructies volgt. Zie voor een praktijkvoorbeeld onze andere blog

“Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving”

“Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving”

Wat als het ongeluk gebeurde buiten het werk?

Een ongeluk kan ook gebeuren buiten je werktijd. In dit geval is artikel 7:658 BW niet van toepassing. Maar, als er wel een link is tussen je werk en het ongeluk, dan kan je baas nog steeds verantwoordelijk zijn op basis van artikel 7:611 BW. Dit artikel zegt dat jullie je goed moeten gedragen als werkgever en werknemer. Dit artikel kan bijvoorbeeld een rol spelen bij ongevallen tijdens bedrijfsuitjes of in het verkeer.

 

Heb jij een ongeluk gehad tijdens werktijd?

Bekijk onze pagina over bedrijfsongevallen en neem gerust contact op voor meer informatie. Dit kost je niets. In een persoonlijk gesprek bespreken we samen wat wij voor je kunnen betekenen.