Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op?

Na een ongeval met letsel zijn de gevolgen groot. Wij zorgen ervoor dat de financiële gevolgen zo min mogelijk zijn door alle schade zoveel mogelijk te verhalen. Maar alle ellende en pijn dat het letsel veroorzaakt, is daarmee niet weggenomen. Die ellende is namelijk niet in geld uit te drukken, maar als juristen proberen we dat toch. De vergoeding voor deze ellende noemen we smartengeld.

Bericht vervolgt zich na de afbeelding

Hoe wordt de hoogte van smartengeld bepaald?

Je vraagt je wellicht af hoe we de hoogte van het smartengeld bepalen als je op ellende geen prijs kunt plakken. Dat is ook best lastig, maar de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, heeft als criterium dat het smartengeld moet worden bepaald aan de hand van vergelijkbare zaken. De ANWB houdt De Smartengeldgids bij en daarin staan een heleboel uitspraken waarin precies staat welk letsel er is en welk bedrag aan smartengeld er is toegewezen door de rechter. De volgende zaken kunnen hierbij van invloed zijn:

  • het soort leed;
  • de duur van het leed;
  • de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het leed;
  • je leeftijd.

Hoe hoog zijn de bedragen?

Doordat elke situatie anders is, is het onmogelijk om een standaardbedrag of een minimumbedrag vast te stellen dat altijd uitgekeerd wordt. Zelfs personen met hetzelfde letsel kunnen verschillende bedragen aan smartengeld toegekend krijgen, omdat hun persoonlijke situatie anders is. Bij een dwarslaesie vanaf de nek door een ongeval zijn bijvoorbeeld bedragen toegekend van €100.000, €150.000 en €165.000.

De afgelopen jaren zijn er eindelijk rechters geweest die het hebben aangedurfd om hogere bedragen toe te kennen. Met name in strafzaken worden hogere bedragen toegekend. Zo zijn er in 2020 vier uitspraken geweest waarin meer dan €200.000 is toegekend. Aan de andere kant gaat het smartengeld bij ongevallen nog niet zo hard omhoog. Maar het is duidelijk dat het smartengeld de komende jaren langzaam zal blijven stijgen.

laurens

“Wij adviseren je graag over wat je kunt verwachten en nemen je al het werk uit handen”

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Bij letselschadezaken komt de rechter bij het bepalen van smartengeld bijna nooit in beeld. Wij proberen er samen met de verzekeraar altijd onderling uit te komen, we discussiëren dan over de hoogte van het smartengeld op basis van de smartengeldgids, richtlijnen en de maatschappelijke ontwikkelingen. Uiteindelijk kunnen wij als specialist hierin het verschil maken.

Persoonlijk gesprek

Krijg je een bedrag aan smartengeld aangeboden en twijfel je of dit terecht is? Of heb jij letsel door een ongeval en ben je benieuwd of wij je verder kunnen helpen?

Bel ons vrijblijvend om de mogelijkheden voor jouw specifieke geval te bespreken of vul het formulier rechts in en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Onze juristen kunnen meestal al in een eerste gesprek een goede inschatting geven van de haalbaarheid van jouw zaak.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.