Wat is smartengeld en wanneer heb je er recht op?

Wanneer je door toedoen van iemand anders lichamelijke of geestelijke schade oploopt, kun je recht hebben op smartengeld. Dit smartengeld moet de persoon of organisatie betalen die de schade veroorzaakt heeft. Als deze persoon verzekerd is voor het veroorzaakte letsel, betaalt de verzekering het smartengeld. Maar in welke gevallen kom je in aanmerking voor smartengeld, en hoeveel smartengeld krijg je voor een bepaalde soort letsel of schade?

 

Uitbetaling van smartengeld bij immateriële schade

Zoals gezegd heb je recht op smartengeld als jou bij een ongeval of door een bewuste handeling lichamelijk of geestelijk letsel is aangedaan. Smartengeld compenseert het leed dat je ervaren hebt. De aard van het leed en de consequenties ervan bepalen de hoogte van het smartengeld. De volgende zaken kunnen hierbij van invloed zijn:

  • het soort leed;
  • de duur van het leed;
  • de lichamelijke en geestelijke consequenties van het leed;
  • je leeftijd.
Bericht vervolgt zich na de afbeelding

Geen standaard bedrag voor smartengeld

Doordat elke situatie anders is, is het onmogelijk om een standaardbedrag of een minimumbedrag vast te stellen dat altijd uitgekeerd wordt. Zelfs personen met hetzelfde letsel kunnen verschillende bedragen aan smartengeld toegekend krijgen, omdat hun persoonlijke situatie anders is. De bedragen zijn bij een ongeval vaak hoger dan bij een mishandeling, omdat de verzekeringsmaatschappij in het laatste geval niet uitkeert. Alles hangt dus af van jouw specifieke situatie.

laurens

“De Verenigde Staten staan bekend om de miljoenenclaims bij ogenschijnlijk kleine voorvallen. In Nederland is dat wel anders.”

Aan wat voor bedragen moet je denken?

De Verenigde Staten staan bekend om de miljoenenclaims bij ogenschijnlijk kleine voorvallen. In Nederland is dat wel anders. De bedragen die hier uitgekeerd worden, zijn ook een stuk lager dan in de ons omringende landen. Zo is het meeste dat ooit in Nederland aan smartengeld is uitgegeven een bedrag van €250.000,-.

 

Gelijke behandeling in gelijke situaties

Een goede indicatie van de geldsommen die uitgekeerd worden bij bepaalde gevallen van letselschade is te vinden in de Smartengeldgids van de ANWB. Hierin staan de uitspraken beschreven die de rechter heeft gedaan in zaken waarbij er sprake was van lichamelijke of geestelijke schade. Deze gids kan uitkomst bieden bij het scheppen van verwachtingen rond de afhandeling van jouw letselschade. Uiteraard adviseert Helder Letselschade je graag over wat je verwachten kunt en neemt je al het werk uit handen.

 

Heb je hulp nodig bij het claimen van smartengeld?

Helder Letselschade helpt jou graag met de schadeclaim en het verder afhandelen van de zaak. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op en we helpen je stap voor stap verder.

 

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.