Letselschade door huisdier - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Letselschade door (huis)dier: praktijkvoorbeeld

Schade of letsel door andermans dier, het is al vervelend genoeg. Vaak ben je ontzettend geschrokken en kan het blijvende impact hebben, vooral als het om kinderen gaat. Maar wie is er aansprakelijk voor de ontstane lichamelijke of immateriële schade die is veroorzaakt door een (huis)dier? We leggen het uit met een voorbeeld over letsel door een paard.

Praktijkvoorbeeld: een raspaard, onervarenheid en ‘eigen energie’

Marieke is 14 jaar en al haar hele leven gek op paarden. Ze heeft zelf nog nooit op een paard gereden, maar kijkt altijd vol bewondering naar het exemplaar dat in de wei tegenover haar huis staat. Zou ze er van buurvrouw De Vries een keer op mogen rijden?

 

 

Alleen met het paard

Marieke weet mevrouw De Vries ervan te overtuigen dat ze veel ervaring heeft met paarden en dat het in toom houden van een koppige volbloedhengst dus geen probleem voor haar zal opleveren. Hoewel mevrouw De Vries niet helemaal gerustgesteld is, geeft ze toch toestemming en laat Marieke alleen met het paard.

 

 

Ruk aan de teugels

Marieke kan haar geluk niet op. Eindelijk een ritje op een echt paard! Bij de stal aangekomen, probeert ze het enorme dier mee naar buiten te krijgen. Het temperamentvolle raspaard moet hier echter niets van weten, zet zich schrap en wordt steeds onrustiger. Marieke geeft een ruk aan de teugels, wat de druppel is voor het dier. In een reflex hapt het een stuk van Mariekes vingertop. Daar gaat haar veelbelovende carrière als violiste!

 

 

Wie heeft gelijk?

Overstuur gaat Marieke terug naar haar buurvrouw. Had ze niet even kunnen zeggen dat het paard zo moeilijk was? Mevrouw De Vries kan maar weinig begrip voor de situatie opbrengen. Zei Marieke immers niet een volleerd ruiter te zijn? Wie is hier aansprakelijk?

“ls eigenaar ben je aansprakelijk voor het gedrag van jouw dier.”

“ls eigenaar ben je aansprakelijk voor het gedrag van jouw dier.”

 

Eigen schuld of de verantwoordelijkheid van de eigenaar?

Als eigenaresse van het dier is mevrouw De Vries verantwoordelijk voor het gedrag van haar paard. Het feit dat Marieke loog over haar onervarenheid met paarden, doet hier niet ter zake. Het paard heeft Marieke uit eigen beweging gebeten. Dit noem je de ‘eigen energie’ van het dier. Dit soort gevallen wordt anders behandeld dan bijvoorbeeld het struikelen over een huisdier, waarbij het dier zelf geen handeling verricht. In het laatste geval is de eigenaar dan ook niet aansprakelijk.

 

 

Hulp nodig na een voorval met een dier?

We helpen jou graag met de schadeclaim en het verder afhandelen van de zaak. Bekijk onze pagina over letsel door een dier en neem vrijblijvend contact met ons op!