Letsel opgelopen door eigen schuld als voetganger?

Heb je letsel opgelopen door een aanrijding, maar heb je zelf een fout gemaakt en ben je benieuwd of je recht hebt op een vergoeding? Lees dan de blog hieronder.

Blog gaat verder na de afbeelding

Op grond van de billijkheidscorrectie worden zwakkere partijen in het verkeer beschermd. Zwakkere partijen zijn voetgangers en fietsers. Ook al is er sprake van een fout van de voetganger (eigen schuld), dan nog moet de automobilist minstens 50% van de schade vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht of van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid. Dit percentage kan ook oplopen. Daarbij is van belang in hoeverre de gedragingen van partijen hebben bijgedragen aan de schade en of de billijkheid gezien de omstandigheden van het geval eist dat meer dan 50% van de schade wordt vergoed. Je kan dus bij eigen schuld alsnog een groot deel van je schade vergoed krijgen. Zo blijkt ook uit de volgende uitspraak van de rechtbank (Rechtbank Oost-Brabant,02-03-2021 ECLI:NL:RBOBR:2021:996).

 

Wat was er gebeurd?

Een voetganger stak over op een oversteekplaats waar hij geen voorrang had. Daarop werd deze voetganger aangereden door een automobilist en brak zijn pols en onderbeen.

De WAM-verzekeraar van de automobilist was bereid 50% van de schade te vergoeden. De voetganger eiste echter 100% vergoeding van zijn schade. Hierbij bracht hij naar voren dat de plaats waar hij overstak een logische plek was om over te steken. Daarnaast stelde hij dat de locatie in casu in het centrum ligt, waardoor rekening gehouden dient te worden met voetgangers die kunnen oversteken.

De tegenpartij stelt dat er sprake is van eigen schuld, waardoor zij niet meer dan 50% van de schade hoeft te vergoeden. Zij stelt dat de voetganger overstak zonder te kijken en onder invloed was van alcohol.

De rechter oordeelt uiteindelijk dat de verzekeraar van de automobilist 75% van de schade van de voetganger moet vergoeden. De rechter komt tot dit oordeel op grond van de volgende gronden:
De omstandigheden die aan partijen kunnen worden toegerekend.
Het gevolg van het letsel op het dagelijks functioneren van de voetganger.
De verzekeringspositie van partijen.

Ben je benieuwd of je in jouw situatie recht hebt op een vergoeding, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wij staan voor je klaar

Je kunt direct contact met ons opnemen. Stel je vraag in de live-chat of bel 085 – 065 31 49. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 8:30 en 17:30.