Gezondheidsverklaring van het CBR: wanneer nodig? - Helder bij letselschade

Overslaan en naar inhoud gaan
Blogs
Verhalen

HOE ZIT HET?

Gezondheidsverklaring van het CBR: wanneer nodig?

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat beoordelen of je gezondheidssituatie het toelaat om nog veilig aan het verkeer deel te nemen.

Gezondheidsverklaring CBR

Je vult een gezondheidsverklaring in en dient dit in bij het CBR. Hierin staan vragen over je gezondheid die je zelf moet beantwoorden. Als je niet zeker weet of je een gezondheidsverklaring moet indienen, dan kan je dit bespreken met je behandelend arts. Het kan zijn dat het CBR vindt dat je moet worden onderzocht door een arts. In dat geval ontvang je een formulier van het CBR voor de arts. Met dit formulier kan je een afspraak maken met een arts om het formulier in te laten vullen. Als het nodig is, verwijst het CBR je door voor een rijtest. Zodra alle informatie beschikbaar is, neemt het CBR een beslissing.

 

Besluit CBR

Het CBR kan de volgende besluiten nemen:
1) Je bent rijgeschikt en mag je rijbewijs houden.
2) Je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd (1, 3, 5 en soms 10 jaar).
3) Je bent rijgeschikt onder voorwaarden.
4) Je bent niet rijgeschikt en mag niet meer rijden.

 

Rijgeschikt onder voorwaarden

In letselschadezaken komt het nog wel eens voor dat het slachtoffer rijgeschikt wordt beoordeeld onder voorwaarden. Je mag dan auto blijven rijden, maar je moet wel bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Een voorbeeld van zo’n maatregel is het laten aanpassen van de auto.

 

Een voorbeeld uit de praktijk

Onze cliënt liep ernstig letsel op aan zijn rechtervoet. Hij diende een gezondheidsverklaring in bij het CBR. Pedaalbediening met de rechtervoet bleek voor de cliënt niet (meer) goed mogelijk, waardoor hij niet meer veilig in zijn huidige auto kan rijden. De pedalen moeten daarom worden omgebouwd naar de linkerkant. Dit kan bij een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van autoaanpassingen. Voordat de cliënt in een aangepaste auto mag rijden, moet hij eerst rijles krijgen in een aangepaste auto. Daarna moet hij ook nog een rijtest in een aangepaste auto afleggen. Het doel: weer veilig deelnemen aan het verkeer met de auto.

 

Heb je vragen over jouw eigen situatie? Neem dan gerust contact met ons op!